Stoffel Vandoorne wereldkampioen Formule E

door Zus Veldkamp
Stoffel-VAndoorne

Stoffel Vandoorne is wereldkampioen in de Formule E geworden. Hij volgt hiermee Nyck de Vries op in de FE. Hij heeft in Seoul een tweede plek behaald tijdens de tweede race en dat was genoeg. Daarmee heeft hij titelrivaal Mitch Evans van de titel af weten te houden.

Stoffel Vandoorne is in Seoul wereldkampioen van de Formule E geworden. Dit is de tweede coureurstitel voor Mercedes op rij in de FE. Vorig jaar won Nyck de Vries het wereldkampioenschap, dit jaar was het de beurt aan teamgenoot Vandoorne. Mercedes heeft ook voor het tweede jaar op rij de constructeurstitel binnengesleept.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door ABB Formula E (@fiaformulae)

Consistentie

Ondanks dat Vandoorne het kampioenschap maar één race heeft gewonnen wist hij het wereldkampioenschap binnen te halen. Zijn voornaamste titelrivaal wist maar liefst vier overwinningen op zijn naam te schrijven, maar moest het ook vier keer doen met een nulscore. Iets waar Vandoorne maar één keer mee te maken had. Hij is mede door zijn consistentie wereldkampioen geworden. "Volgens mij ben ik heel consistent geweest, door me altijd in de voorhoede te kwalificeren. En ook op de dagen waarop het lastiger was, wist ik me te herstellen. Dat zijn denk ik de sleutelmomenten geweest", laat de Belg weten aan Motorsport.com.

Emotioneel avontuur

Vandoorne had vorig jaar ook kans op de titel, maar liet naar eigen zeggen te veel liggen. Iets wat hij dit jaar heeft voorkomen. "Dit jaar wilde ik niets laten liggen. Niets. En dat is wat ik het hele seizoen heb gedaan", aldus Vandoorne. Ondanks dat hij maar één race wist te winnen heeft hij alles gegeven. "Ik heb alles gegeven en de situatie gecontroleerd als dat nodig was. Ik heb slechts één race gewonnen, maar de consistentie die we hebben laten zien is denk ik indrukwekkend", vertelt de Mercedes-coureur.

Hij begon de strijd om de titel met maar liefst drie andere coureurs, maar uiteindelijk wist dat te slinken naar nog maar één iemand anders. Voor Vandoorne was het daarom ook een emotioneel avontuur. "Het verhaal van dit seizoen is prachtig, met eerst vier coureurs in de titelstrijd, daarna drie en uiteindelijk twee voor de slotrace: Mitch en ik. Het is een ongelooflijk en emotioneel avontuur geweest.”

Lees ook: Lando Norris: MCL36 past niet bij mijn rijstijl

Lees ook: Franz Tost: Zag al snel dat Vettel wereldkampioen kon worden

Lees ook: Zhou: Kritiek vóór Formule 1 debuut deed pijn

door Zus Veldkamp

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden