Verstappen verkozen tot coureur van het jaar door collega-rijders en teambazen

door Irene Lenting
coureurs 2023 autos

Max Verstappen is door zowel zijn collega-coureurs als de teambazen binnen de Formule 1 uitgeroepen tot coureur van het jaar. Na afloop van het seizoen werden de individuele prestaties van de coureurs geëvalueerd. Verstappen kwam als de onbetwiste winnaar uit de bus. Fernando Alonso boekte de grootste vooruitgang in vergelijking met het seizoen van 2022.

Na afloop van het seizoen vroeg F1.com aan alle teambazen en coureurs binnen de sport om een lijst op te stellen, op basis van hun tien favoriete coureurs gedurende het afgelopen seizoen. De coureurs ontvingen punten op basis van het huidige puntensysteem van de Formule 1, waarbij de beste coureur in elke lijst 25 punten ontving, aflopend tot één punt voor de tiende plaats. De verzamelde scores werden samengevoegd om de uiteindelijke ranglijst te bepalen.

De top tien gekozen door de coureurs

F1.com vroeg alle huidige coureurs hun persoonlijke top tien op te stellen. De regels maken het mogelijk voor hen om op zichzelf te stemmen. Niet alle coureurs maakten gebruik van deze optie. Net als in het kampioenschap behaalde Max Verstappen hier de eerste plaats. Teamgenoot Pérez moet genoegen nemen met een teleurstellende tiende plaats. Ondanks dat de Mexicaan het afgelopen seizoen de tweede plaats in het kampioenschap wist te behalen, waren zijn collega’s niet gecharmeerd van zijn resultaten. Lewis Hamilton wist daarentegen op de tweede plaats te eindigen in de door coureurs opgestelde ranglijst. Hij wist het afgelopen jaar derde te worden in het kampioenschap, ondanks de tegenslagen voor Mercedes gedurende het seizoen. 

Fernando Alonso maakte de grootste stappen in vergelijking met het voorgaande jaar. De coureur beleefde een droomstart bij het team van Aston Martin. In de ranglijst neemt hij de derde positie in. McLaren's Lando Norris eindigde op de vierde plaats. 

Positie Coureur Vergelijking met 2022
1. Max Verstappen -
2. Lewis Hamilton +1
3. Fernando Alonso +3
4. Lando Norris +1
5. Charles Leclerc -3
6. Carlos Sainz +1
7. Alexander Albon +2
8. Oscar Piastri Nieuw in de top 10
9. Pierre Gasly Nieuw in de top 10
10. Sergio Pérez -2

 

De top tien gekozen door de teambazen

Net als de coureurs verkiezen ook de teambazen Verstappen op de eerste plaats. De Nederlander wist dit jaar met maar liefst 290 punten uit te lopen op de andere coureurs. Een resultaat waar veel teambazen van dromen. Waar Hamilton bij de coureurs de tweede positie in neemt, zijn de teambazen minder positief. Hamilton zakt naar de vijfde plaats. Fernando Alonso maakte indruk bij de teambazen. Hij neemt de tweede plek in, opnieuw gevolgd door Lando Norris. Het grootste verschil met de ranglijst van de coureurs is de positie van George Russell. De Britse coureur wordt in de top tien van de rijders niet genoemd. De teambazen plaatsen hem op de negende plaats. 

Terwijl de ranglijst van de coureurs over het algemeen een positieve lijn laat zien voor de prestaties, vertoont de lijst van de teambazen een dalende trend. Coureurs zoals Russell en Pérez zien aanzienlijke verschillen in vergelijking met het vorige jaar.

Positie Coureur Vergelijking met 2022
1. Max Verstappen -
2. Fernando Alonso +6
3. Lando Norris +3
4. Charles Leclerc -2
5. Lewis Hamilton -1
6. Carlos Sainz +1
7. Oscar Piastri Nieuw in de top 10
8. Alexander Albon Nieuw in de top 10
9. George Russell -6
10. Sergio Pérez -5

 

Lees ook:  Adrian Newey: ''Plannen voor actieve aerodynamica passend voor F1''

Lees ook: Mick Schumacher leert van Mercedes: ''Weet nu hoe hoog de lat ligt''

Lees ook: Wolff: "Mercedes zet alles op alles voor terugkeer naar de top"

door Irene Lenting

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden