Formule 1 stopt met militaire vliegshows voor race

22 jan 2022 door Jacobine van den Berg
10-saturday-monza

Formule 1 stopt met vliegshows met straaljagers, voorafgaand aan een grand prix. De sport wil zich afzijdig houden van geopolitieke boodschappen en richt zich daarnaast op het verduurzamen van de Formule 1.

De luchtshows zijn al enige tijd een vast onderdeel geworden van een Formule 1-weekend. Vaak zien toeschouwers de nationale kleuren voorbij komen en vliegen straaljagers boven de grid na het horen van het volkslied. De Formule 1 vindt dat de traditie niet meer binnen de sport past nu de koningsklasse meer oog voor het milieu wil hebben. Daarnaast wil de sport ook af van de politiek gekleurde berichten.

Klimaatneutraal in 2030

Militaire voertuigen worden vanaf komend seizoen door de sport geweerd. Bij grands prix in het Midden-Oosten is vaak een vliegtuig van de nationale luchtvaartmaatschappij te zien en dat is nog wel toegestaan. Wel zitten er beperkingen aan. Zo mogen de vliegtuigen alleen duurzame brandstoffen gebruiken om de impact op het milieu te minimaliseren. Ook moet de doelstelling van de Formule 1 hiermee worden gehaald. De sport wil in 2030 klimaatneutraal zijn.

Brandstof

De brandstof in de Formule 1 is inmiddels ook veranderd. Inmiddels wordt gereden met E10-benzine, wat meer lijkt op wat personenauto's gebruiken. Het nieuwe motorreglement dat in 2026 wordt ingesteld, stuurt op het gebruik van volledig duurzame brandstoffen. Ook dat is geïntroduceerd met het oog op de verduurzaming binnen de sport.

Lees ook: App voor commentaar Olav Mol bijna klaar

Lees ook: Sergio Pérez: Van team wisselen wordt onderschat

Lees ook: Zak Brown: Geen sprintraces in 2022

22 jan 2022 door Jacobine van den Berg

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen