Grootste 'Sphere' ter wereld wordt middelpunt GP Las Vegas

door Frederique van Grinsven
F1 Las Vegas circuit layout screenshot

Miami is net achter de rug, maar Formule 1 in de Verenigde Staten blijft uitpakken. De sport heeft een deal getekend met Madison Square Garden om 's werelds grootste Sphere, die momenteel in aanbouw is, het middelpunt van de Las Vegas Grand Prix te maken.

De zogenoemde MSG Sphere is een groot boloppervlak en valt midden in het circuit van GP van Las Vegas, tussen bocht 6 en 7 vlak na het eerste rechte stuk.

Scherm van drie voetbalvelden

De bol kost 1,2 miljard dollar, wordt 112 meter hoog met 17.500 zitplaatsen en bevat een zowel buiten als binnen LED-scherm met de hoogste resolutie ter wereld. Het scherm beslaat een gebied van ongeveer drie voetbalvelden en wikkelt zich over en achter het publiek.

Bron: The B1M

F1 neemt risico

Las Vegas is anders dan andere races; Formule 1 en Liberty Media promoten de race in Las Vegas namelijk zelf. Waar normaal gesproken een racepromotor F1 betaalt om in een stad te racen, dragen nu de eigenaren van F1 alle verantwoordelijkheden van de Grand Prix.

Liberty Media maakte onlangs bekend al een stuk grond te hebben opgekocht voor 240 miljoen dollar om daar volgend jaar de pitstraat en paddock te plaatsen.

Zak Brown vol lof

McLaren teambaas Zak Brown sprak afgelopen weekend in Miami over het risico wat F1 hiermee neemt. "Ik denk dat Liberty's toewijding aan de Formule 1 geweldig is geweest. Het feit dat Liberty hun eigen hand soms in het vuur steekt voor de business laat dit ook zien."

Eén van de langste circuits

Ook het circuit zelf moet nog aangelegd worden. Deze telt 14 bochten en is 6,12 kilometer lang, waarmee het na Spa-Francorchamps, het langste circuit van de kalender is. De coureurs kunnen topsnelheden bereiken van boven de 340 kilomer per uur.

Lees ook: Günther Steiner niet blij met resultaat in Miami

Lees ook: Andreas Seidl vindt verbeteringen aan circuit Miami noodzakelijk

Lees ook: Rinus VeeKay met oranje bolide van start tijdens Indy 500

door Frederique van Grinsven

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden