Haas wijst verzoek af om sponsorgeld Uralkali terug te betalen

3639737

De gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne zijn ook in de Formule 1 goed te merken. Nadat sponsor Uralkali en coureur Nikita Mazepin niet meer welkom waren bij het team, eist de sponsor nu het geïnvesteerde geld terug. Haas lijkt hier niet in mee te willen werken, in plaats daarvan zou het team nog meer geld van Urakali willen zien.

Vrijwel direct na de Russische invasie verbrak Haas de sponsordeal met Uralkali. Eigenaar Dmitry Mazepin zou namelijk nauw contact hebben met Vladimir Poetin. Ook werd coureur Nikita Mazepin uit het team gezet. Hij wordt dit seizoen vervangen door Kevin Magnussen. Uralkali gaf aan juridische stappen te ondernemen, om de vooruitbetaalde 12 miljoen euro van het Formule 1-team terug te krijgen. Haas wijst dit verzoek nu af.

auto schumacher melbourne

Foto: Haas F1 Team Media (LAT Photo)

Clausule

In de brief die Haas naar het Russische bedrijf heeft gestuurd, met daarin de afwijzing van hun verzoek, laat het Amerikaanse team weten dat het team recht had de overeenkomst te beëndigen. Dit heeft te maken met een clausule die in het contract vermeld staat, waarbij Uralkali de publieke reputatie en het imago van Haas niet zou schaden. 

In de brief gestuurd door Haas staat het volgende, zo laat Motorsport.com weten: "Volgens unanieme rechtsgeleerden en jurisprdentie is de partij die de overeenkomst heeft beëndigd wegens schending van de andere partij niet verplicht om aan die partij terug te geven wat zij al heeft ontvangen onder de overeenkomst." Dit wordt vervolgd door: "De eis van Uralkali van terugbetaling van het aanbetaalde bedrag van 12.000.000 euro is daarom ongegrond en afgewezen."

Verlies van winst

Haas geeft daarnaast aan dat het team nog recht heeft op een compensatie voor de 'winstderving' die het team heeft ondervonden dankzij het vroegtijdig stopzetten van de deal met Uralkali. Het team van Haas eist daarvoor een bedrag van 8 miljoen euro. Haas zal daarbij de 2021 auto van Mazepin, waar Uralkali ook om gevraagd heeft, pas leveren aan het bedrijf als de betaling van dit bedrag is voldaan. 

Zowel Haas als Uralkali heeft nog geen nieuw statement gegeven na de brief van Haas. Het ziet ernaar uit dat de zaak uiteindelijk voor de rechtbank zal verschijnen. 

Lees ook: Coulthard krijgt Schumacher-flashbacks door Leclerc

Lees ook: Jost Capito: Zo vroeg punten pakken enorme opluchting

Lees ook: Schades in Melbourne mogelijk probleem voor ontwikkeling bij Aston Martin

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden