Hero or Zero: Grand Prix van Spanje VT3 en kwalificatie

Haas Nascar Mick Schumacher

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de VT3 en kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje, met onder andere Mick Schumacher in Q3, pijn voor Aston Martin en een zinderend slot.  

Hero

Mick Schumacher

Het team heeft hard moeten werken nadat de achterrem van Mick Schumacher in de fik vloog in VT3. Het wordt wel beloond, want Schumacher staat voor het eerst in Q3. Ook zijn teamgenoot Kevin Magnussen staat er weer goed bij en Haas doet goede zaken met beide auto's in Q3. Magnussen start vanaf P8 en Schumacher vanaf P10. Gaat Mick dan echt zijn eerste punt(en) van het seizoen scoren morgen?

Valtteri Bottas

Valtteri Bottas is wel best of the rest in deze kwalificatie. Met een P7 start hij morgen achter de Ferrari's, Red Bulls en Mercedes. Hij doet dus goede zaken voor zijn team Alfa Romeo, die met een updatepakket kwam voor de Fin. In VT3 eindigde Bottas als negende. Zijn teamgenoot Guanyu Zhou is zonder updatepakket voor zijn auto vijftiende geworden, wat tegenvalt voor het team.

Ferrari vs. Red Bull vs. Mercedes

Ferrari, Red Bull en Mercedes zijn allen naar dit circuit gekomen met flinke upgrades aan de auto. Het brengt ze allemaal dichter bij elkaar en wat was het een strijd. Met in VT3 als top 3 Charles Leclerc, Max Verstappen en George Russell werd het aannemelijk dat de kwalificatie spannend zou gaan worden voor de drie teams, en dat werd het ook. De gehele kwalificatie werden de top tijden steeds afgewisseld, maar in Q3 moest het erop aankomen. Voor Leclerc was het alles of niets. Met een spin in zijn eerste ronde maakt hij het helemaal goed. Op het moment dat Verstappen over de boordradio roept dat hij geen power heeft pakt de Monegask pole position. Wie er zich als koning van deze strijd mag kronen wordt morgen bepaald. 

Zero

Aston Martin

Aston Martin kwam naar Spanje met een nieuwe sidepod (die overigens veel op die van de Red Bull lijkt) in de hoop dat het de resultaten zou gaan verbeteren. Helaas heeft het niet geholpen voor het team. In VT3 stonden Sebastian Vettel twaalfde en Lance Stroll zestiende. Niet echt wat je wil in je laatste vrije training voor de kwalificatie. Die werd nog teleurstellender voor het team. Beide coureurs haalde Q2 niet en starten morgen vanaf P16 en P18. Vettel klonk over de boordradio verrast dat hij Q2 niet haalde. 

AlphaTauri

Ook de zaken bij AlphaTauri lopen niet lekker. Pierre Gasly heeft nauwelijks in vrije training 3 kunnen rijden door problemen met zijn motor en ook voor Tsunoda ging de vrije training niet lekker, die afsloot met een P15. Tijdens de kwalificatie was de snelheid er niet voor het team, die ook betrouwbaarheidsproblemen ervaren. Morgen starten ze vanaf P13 en P14, met Yuki Tsunoda voor Gasly.

Lees ook: Leclerc pakt pole position voor Grand Prix van Spanje

Lees ook: Max Verstappen: Jammer, maar goed om op eerste startrij te staan

Lees ook: Charles Leclerc: We gaan voor een één-twee

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden