Nieuw puntensysteem voorlopig nog niet aan de orde

door Björn Smit
5-shanghai-sunday-2024.jpg

De Formule 1 heeft de beslissing over een mogelijke aanpassing van het puntensysteem uitgesteld naar later dit jaar. De FIA liet weten dat het voorstel eerst nog verder geanalyseerd moet worden. 

De plannen om de puntentelling op de schop te gooien zijn donderdag besproken in de vergadering van de Formula 1 Commission. Deze vergadering werd bijgewoond door de FIA, de Formule 1-organisatie en alle tien de teams. Om de wijziging door te voeren, was de steun van vijf F1-teams nodig. Toen de teams hiernaar gevraagd werd afgelopen weekend tijdens de Grand Prix van China, waren er meerdere teams voorstander van de verandering. Red Bull-teambaas Christian Horner en Ferrari-teambaas Fred Vasseur leken het voorstel te steunen of er op zijn minst onpartijdig tegenover te staan. Het voorstel heeft namelijk geen invloed op de topteams.

Nu blijkt dat tijdens de vergadering van de F1-commissie is afgesproken dat er meer tijd nodig is om de verandering verder te analyseren. De teams waren het eens dat er geen haast bij komt kijken, er is immers nog voldoende tijd om een definitieve beslissing te maken. De zaak zal grondig worden onderzocht en opnieuw op de agenda worden gezet voor de volgende vergadering van de F1-commissie later dit jaar.

1-shanghai-sunday-2024.jpg
Foto: Pirelli
 

Bijna onmogelijk om punten te scoren voor kleinere teams

Het idee om het puntensysteem uit te breiden werd weer op het lijstje gezet als gevolg van de rangorde van de F1 in 2024, dit jaar is er een kloof ontstaan tussen de bovenste en onderste vijf outfits. Zonder incidenten of af en toe een probleem met de betrouwbaarheid van de auto zouden de top vijf teams Red Bull, Ferrari, McLaren, Mercedes en Aston Martin de enige zijn die consistent punten kunnen scoren. Bij het voorstel gaat de puntentelling door tot en met de twaalfde plek, waar dat nu alleen de top tien is. Het zou teams als Haas, RB, Kick Sauber, Williams en Alpine meer geven om voor te vechten. De laatste genoemde drie staan na vijf races in 2024 nog op nul punten. 

Lees ook: Ferrari verruilt rode livery voor blauw tijdens Grand Prix van Miami

Lees ook: McLaren verrast door race pace tijdens Chinese GP na mindere Sprint

Lees ook: Alonso geeft uitleg over opvallende strategie in China

door Björn Smit

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden